top of page

Werkgeluk

Loopbaanbegeleiding
Wil je WERKelijk geluk vinden in je job?
Vind de job die bij jou past!
Loopbaancheque_label.jpg

Wat is Loopbaanbegeleiding

Bij loopbaanbegeleiding word je professioneel ondersteund op maat van jouw behoeftes en situatie. Naar aanleiding van een loopbaanvraag die je hebt, word je ondersteund bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen.

 

Loopbaanbegeleiding moet beantwoorden aan deze vier kenmerken:

- Loopbaanbegeleiding gebeurt op jouw eigen initiatief en vertrekt vanuit jouw behoeftes.

- Loopbaanbegeleiding is een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van je loopbaancompetenties centraal staat zodat je nu en in de toekomst je loopbaan zelf actiever kan beheren en je positie op de arbeidsmarkt kan versterken.

- Loopbaanbegeleiding resulteert altijd in het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan en heeft een impact op je inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

- Loopbaanbegeleiding maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching en is ook geen voorbereiding op of een sluitstuk van een andere vorm van begeleiding opleiding of coaching.

Wanneer kan je Loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques

Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je maar 40 euro voor 4 uur loopbaanbegeleiding.

Om in aanmerking te komen voor loopbaancheques moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vijf voorwaarden voldoen:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel. 

  • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.

  • Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.

  • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.

  • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal. 

Hoe en Waar?

Je kan online loopbaancheques bestellen via de VDAB site.

Via deze link kan je daar een "Mijn loopbaan-account" aanmaken.

Ga daarna verder in Mijn loopbaan op 'Bestel loopbaancheques' (bij 'Nuttige links').

 

Hoeveel cheques kan ik bestellen?

Hoeveel kosten ze?

In totaal kan je 2 cheques bestellen voor 7u begeleiding. Je kan slechts één loopbaancheque voor vier uur begeleiding  bestellen. Heb je je vier uur begeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque voor 3u bestellen. Per loopbaancheque betaal je 40 euro. Dit is erg voordelig, je betaalt slechts €80 voor 8u begeleiding ter waarde van 1.100 euro. De Vlaamse overheid legt de rest bij.

 

Hoe lang zijn ze geldig?

Je loopbaancheque is drie maanden geldig. De geldigheidsdatum wordt vermeld op de loopbaancheque en kan niet verlengd worden. Wanneer je je loopbaancheque niet voor de geldigheidsdatum (binnen de drie maanden) gebruikt, wordt je geld automatisch teruggestort door Edenred. Dit wil niet zeggen dat je recht op loopbaancheques vervalt. Indien je nog steeds in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding, kan je een nieuwe loopbaancheque aanvragen, die opnieuw drie maanden geldig is.

bottom of page