top of page
Dark Retreat welkom thuis.jpg

 

25 - 26 - 27 Oktober 2024 nog 4 plaatsen vrij 

16 - 17 - 18 Februari 2025 nog 6 plaatsen vrij

Naar het donker gaan, om thuis te komen in je hart.

Ben je bereid om je schaduwen te ontmoeten?

Heb je de moed om in je licht te dansen?

Wil je dit alles in 1 weekend ervaren?

Dan is een dark retreat op z'n plek.

Een reis naar binnen, naar de diepte van jezelf. Welkom thuis!

En toen werd het donker...Jarenlang heb ik in zwarte gaten vertoefd en doorheen duistere steegjes gezwerfd. En dan kwam Dirk met het voorstel van een dark retreat: 3 dagen en 2 nachten in stilte het donker opzoeken. Ik voelde me eerst weinig aangesproken. Het idee bezorgde me koude rillingen en klamme handen. Tot het moment dat we besloten om toch heel bewust onze donkere ruimte te creëren. Want...zo gaat dat in de liefde: je stelt je open voor het verlangen van de ander en algauw ga je in overgave en ontstaat er magie!

En zo gebeurde het...Een donker, afgeplakt huis, enkele flessen water, tabakswater, yogamatjes en zachte dekentjes. Wij tweeën, klaar wakker en met onze zintuigen naar binnen gericht. Nieuwsgierig waar deze ervaring ons naartoe brengen zou...

En raad wat...Zo helemaal aanwezig -met Dirk dichtbij mij- bleken de spookbeelden minder eng als in m'n verbeelding! Ik geloof hier heel erg in het helende effect van een liefdevolle aanwezige. Woordeloos maar diep voelend, vond ik rust en ruimte. Ik voelde mezelf, ik voelde Dirk, ik voelde een warmte bronnetje diep binnen in mij, ik zag licht diep binnen in mezelf. Alsof de kunst van het aanvoelen van energieën zich pas kan ontwikkelen als de zintuigen hun focus naar binnen mogen richten.

En zo beleefden we intense, helende dagen en deze kans en ervaring willen we graag aanbieden aan moedige avonturiers die klaar zijn met een mistig leven! Wees welkom om de dans met je schaduw aan te gaan in onze veilige bedding!

 

We starten op vrijdag om 13u00, na een fijne ontmoeting en wat praktische aanwijzingen, nodigen we de donkerte uit tot zondag 16u. Er is een vrije keuze om je te laten ondersteunen door Maestro Tobacco. Je verbindt met jezelf en ook met je mede-avonturiers tijdens vaste yoga en deelmomenten. Zondag vanaf 16u. nodigen we het licht geleidelijk aan weer uit en ronden we af met een aardende veganistische maaltijd.

 

Wij (Dirk en Ellen) garanderen een veilige bedding en een permanente beschikbaarheid. Intakegesprek vereist (kan online). 

Onze Darkness Retreat in groep is echt in het stikdonker.

Je ziet echt niets, en belangrijk detail, zonder blinddoek. 

images.jfif
kind.jfif

PRAKTISCH

Programma weekend retreat

OP VOORHAND: BELANGRIJKE VOORBEREIDING

  • Tijdens het weekend brengen we het ganse lichaam in rust, ook de spijsvertering door te vasten. Het is absoluut aan te raden om een week op voorhand, koffie, suiker en dierlijke producten te mijden. Zo voorkom je ontgiftings-ongemakken, zoals hoofdpijn. 

  • Online een aantal lichaamshoudingen eigen maken omdat het programma in het donker en in stilte is. 

 

Vrijdag 13u - Zondag 17u 

  • Donkerte - Stilte - Vasten

  • Zacht Lichaamswerk – ademwerk – meditatie

  • Ondersteund met de spirit van maestro Tobacco (voor wie wil)

Zondag 16u - 17u

  • 15u tot 16u terugkeer naar het licht en

  • tussen 16u en 17u voedende veganistische maaltijdsoep.

Als je dapper genoeg bent om 

je innerlijke duisternis te verkennen 

zul je de oneindige kracht van je 

eigen licht ontdekken. 
- Brene Brown -

darkness geschreven.jfif

Waarom duisternis, vraag je?

 

De duisternis beschermt je, mijn liefste...

Je begraaft de stukjes van jezelf die te angstaanjagend zijn om onder ogen te zien. Je begraaft ze in de nacht en in de mist totdat je klaar bent om ze onder ogen te zien. Je hoeft dus nooit te dragen wat je nog niet kunt verdragen, of te voelen wat je nog niet kunt voelen. Het is intelligent, deze begrafenis. Maar dan vergeet je het. Je vergeet dat de onderwereld alleen gemaakt is van verlaten stukken van JOU. Je vergeet dat JIJ degene was die de stukken daar neerlegde. Het was je eigen creatie, het monsterlijke rijk van de hel, de duivels en de draken.

 

Deze verloren en angstige fragmenten verlangen er altijd naar om naar je terug te keren. De duisternis zoekt je. Het zal je achtervolgen, je stalken, je volgen waar je ook gaat. Je kunt er niet voor wegrennen, want jij bent het allemaal, alle verlaten stukjes van je grote en oude hart, die allemaal hulp nodig hebben, verlangen naar integratie, schreeuwen om inclusie in een groter zelf.

 

Ik beloof je, ik beloof je, in de diepten van je meest verschrikkelijke wanhoop en eenzaamheid, in de uitpuilende ogen van het meest afschuwelijke monster dat je achtervolgt, als je stopt, en je omdraait om het onder ogen te zien, en gewoon hard genoeg kijkt, wanneer je klaar bent, en geen moment eerder, als je maar goed genoeg kijkt, en door de ogen van liefde, zul je jezelf zien. Niet de dood, maar het leven. Geen vernietiging, maar absolute veiligheid. Je zult je eigen vriendelijke ogen naar je zien glimlachen, een veilige plek binnen het trauma.

 

Je redding ligt in de duisternis, en de redding ervan ligt in jou. Jij bent Eén, dat was je altijd. Geen scheiding! Niets te vrezen dan het verlies van alle angst! Laat de duisternis je hebben, mijn liefste, adem in zijn heilige kern, geef het waar het om schreeuwt, en je zult de meest buitengewone kracht voelen, het meest verblindende licht kennen!

 

Waarom duisternis, vraag je? Zo ben je beschermd tegen je eigen immense Kracht.

 

Tot je er klaar voor bent...

- Jeff Foster -

TESTIMONIALS

Hey Ellen en Dirk,

 

Ik zie jullie nieuwsbrief passeren. Ik zie een geplande Dark Retreat in oktober. Geen momentje twijfel, ik zou daar graag bij zijn :)

 

Als er nog plaats is schrijf ik mij dan ook graag in voor het weekend van 25/10. 

 

Het gaat mij goed! Na de Dark Retreat van vorige oktober. Ik was nog nooit zo in balans en geconnecteerd met mezelf en de wereld. Ik draag het nog dagelijks met me mee en de ervaring was het summum van mijn jaar van transformatie. 2024 wordt voor mij hiervan een voortzetting.

 

Ik wens jullie al het beste voor het komende jaar, dat het mag brengen wat jullie nodig hebben en mag wegnemen wat overbodig is.

 

Vele groeten en ik kijk er enorm naar uit om jullie te zien later dit jaar.

 

Alle liefs Gedeon ✌️❤️

Lieve Ellen en Dirk,

Jullie creëren zo een veilige warme setting, zodat ik me onmiddellijk thuis kon voelen en landen in mezelf.

De pikke pikke donkere was eerst wel confronterend.  Het besef dat ontsnappen geen optie is.  Geen afleiding.  De weg naar binnen is de enige optie: gedachten en gevoelens toelaten, kunnen uiten, aanvaarden, loslaten en getroost worden.  

Ellen en Dirk zijn aanwezig op moeilijke momenten.  Ze brengen humor, waardoor er veel gelachen wordt.  De deelmomenten in groep scheppen verbinding, troost, licht, vreugde.  

Een waardevolle ervaring om die innerlijke rust in het dagelijks leven ook bewust toe te laten en te omarmen.  Om niet meegesleurd te worden in de ratrace van de maatschappij.  

Het blijft een oefening om bewust te kiezen: IK BEN.

MS

Bij aankomst was ik heel zenuwachtig maar ik werd super ontvangen door Dirk en Ellen. Dit stelde me al zeer gerust. Er werd voldoende tijd genomen en uitleg gegeven voor we naar het donker gingen. Het reizen in het donker was voor mij een eerste keer het was een unieke en pittige ervaring waar ik mijn schaduwkanten ben tegengekomen op een bepaald moment heb ik hulp moeten vragen omdat het me allemaal te veel werd. Hier werd ik fantastisch ondersteund en dit zorgde ervoor dat ik verder kon reizen in het donker. Na een tijd in het donker werd ik me heel bewust van wat zich in mijn lichaam afspeelde, nooit had ik gedacht zo kort bij mezelf te komen. Elk plekje dat pijn deed in mijn lichaam heb ik kunnen voelen waardoor ik hier veel liefde naar kon sturen en zo al deze plekjes zachter kon maken. Mijn gedachten waren op bepaalde momenten een wervelwind en op bepaalde momenten zo vrij om mezelf te zijn. Mijn intentie was om korter bij mezelf te komen en

Minder in mijn hoofd te zitten en meer in mijn hart te zijn. Hier ben ik in geslaagd. Tijdens de Retreat besefte ik hoeveel mensen mij liefhebben en graag zien wat soms door de drukte van het leven wordt verwaarloosd. Het was echt een rollercoaster van emoties maar meer dan de moeite waard. Toen we terug naar het licht gingen voelde ik me als een klein jongetje dat op zijn eerste schoolreis kon gaan. Zo dankbaar!! Ben nu 1 dag na het Retreat en geniet zo hard van de dingen die ik doe. Vandaag yoga gaan doen en heb hier zo fel van genoten. Echt fantastisch. Ik kan het alleen maar aanraden. Graag wil ik zowel Dirk en Ellen als mijn medereizigers super hard bedanken voor deze unieke ervaring en al de steun die er was tijdens het donker. Het was zwaar maar ooh zo krachtig. Veel liefs Niels 💋 

 

Dirk en Ellen bedankt om dit te organiseren en blijf zeker doen wat jullie doen. Jullie zijn een fantastisch koppel! En doen dit super! 

Groetjes Niels 💋 

Dag Ellen en Dirk,

 

“Onlangs ben ik op darkness retreat geweest bij Ellen en Dirk. De ontvangst was hartelijk en ik voelde mij meteen thuis. De energie in het huis aanwezig straalt vertrouwen en rust uit hetgeen absoluut noodzakelijk was voor deze retreat.

Ze bieden er een veilige omgeving om helemaal in jezelf te reizen en zijn er voor je op moeilijke momenten. Maar er hing ook humor in de lucht want naar het donker gaan brengt een aantal praktisch minder eenvoudige zaken met zich mee. Heel fijn dus dat de balans er is tussen de sérieux en tezelfdertijd de lichtheid van dergelijke retreat.

 

Voor mij was het een eerste maar zeker niet de laatste keer dat ik op darkness retreat ga en ik kom met plezier terug bij Ellen en Dirk.”

 

Hou jullie goed en we zien elkaar nog in de toekomst. Aho!

 

Groeten,

Gedeon

Mezelf even uit de drukte van de buitenwereld onttrekken, was pure luxe. Door het vertragen en het toelaten van de stilte, kon ik mijn lichaam beter horen. Mijn gedachten werden minder overheersend en ik kon meer genieten van het mediteren. Deze ervaring werd gefaciliteerd door Ellen en Dirk, een liefdevol en complementair duo. Ze hebben ervoor gezorgd dat vanaf de start van de retraite de groep elkaar omarmde. Dankzij het creëren van deze veilige, warme ruimte, kon ieder zich op zijn eigen manier uitdrukken. De deelmomenten herinnerde me er ook aan dat we met gelijkaardige situaties worstelen en we dezelfde waarden hebben. 

Met veel zorg werd het licht langzaam weer toegelaten. Na enige tijd kwam de zon met volle stralen, wat een echt cadeau was. Net zoals de heerlijke soep! 

Het had van mij enkele dagen langer mogen duren. Een echte aanrader!

 

Liefde & licht, Nathalie

Na het uitspreken van m'n intentie, laat ik me omhullen door het donker.
Als een warm, zacht, wollen deken drappeert het zich rondom m'n lichaam.
Ik stap vol goesting de nacht in. Een gevoel van opluchting overvalt me: geen 'moeten' meer, geen overdaad aan prikkels, zelfs helemaal geen afleiding. Ik word vervuld met een gelukzalig puur 'zijn'! Ik voel me gedurende het weekend steeds dieper zakken in m'n lichaam. Een lijf dat zachtjes aan meer in de ontspanning gaat: elke ruggenwervel die opnieuw gevoeld wordt en flexibel bewegen kan, extra ademruimte in m'n organen, een gevoel van doorstroming... Verschillende emoties passeren gedurende het weekend. Ze mogen er allen zijn. Met een gevoel van inspiratie, wakkerheid en liefde kom ik aan ‘t einde van dag 3: het ontwaken van een kwetsbaar stuk. Kan/wil ik in die mallemolen meedraaien? Ik zie het licht in mezelf. Het licht uit de buitenwereld is fel, zelfs wat bedreigend. Zo intens, zo kwetsbaar! Wat maakt het moeilijk om licht toe te laten? Welke vorm geef ik m'n licht? Hoe voed ik m'n licht? Een wereld van keuzemogelijkheden ligt aan m'n voeten.
- Ellen Saen -

Hey Ellen en Dirk! De retreat heeft een diep effect gehad op mij. Het lijkt alsof ik weken weggeweest ben. De wereld voelt anders, wat vriendelijker en er glimpt zowaar een embryonaal geluksgevoeltje😊.
Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor de warme, veilige omgeving die jullie voor mij gecreëerd hebben!
Warme groet en veel liefs
Peter

bottom of page